Program konference
2021.

  • Pátek 4. června 2021.

  • 17.00

    Pivo a dobroty.

  • 17.15

    Český pohár pražíren.

    Cupping.

    1 káva, 10 pražíren a vy v roli degustátorů. To je nultý ročník Českého poháru pražíren. Zkušební klání českých pražíren v soutěži inspirované Nordic roasters cupem.

    O co přesně jde? 10 pražíren dostane 35kg stejné kávy a bude se z ní, dle svých znalostí a schopností, snažit dostat maximální chuťový potenciál. A o tom jak se jim to povedlo rozhodnete vy — účastníci Wave Coffee Conference v tomto velkém cuppingu v předvečer samotné konference. Na závěr sobotního programu pak proběhne diskuze se zástupci pražíren o jejich přístupu, který zvolili při pražení soutěžní kávy.

  • 18.30

    Panelová diskuze.

    Moderuje Jakub Stejskal
    zakladatel projektu a podcastů Rumeliér

    Hosté:

    Jan Vlachynský
    (více o Honzovi například zde)

    Tomáš Kubart
    (více o Tomovi například zde)

  • 20.00

    Pivo, pivo, pivo …

  • Sobota 5. června 2021.

  • 8.30

    Otevíráme dveře.

    Přijďte se nasnídat, dát si skvělou filtrovanou kávu nebo si připravte espresso.

  • 9.30

    Procesy všude, kam se podívám.

    Pavel Minář

    Procesy prý nikdo nemá rád. Říká se, že firma, která přežije zavedení procesního řízení, přežije už cokoliv. Přitom 90% činností, které děláme, jsou automatické procesy. Jen o tom nevíme. Většina úspěšných lidí a firem používá procesy. Poznáte to tak, že dělají chyby stejně, jako my ostatní, ale stejnou chybu udělají jen jednou. Příště, díky procesu, už chybu neopakují. Na přednášce vám Pavel ukáže, že procesy jsou všude, jak s nimi pracovat a využívat je. I lísteček “Tvůj úsměv zvyšuje tvé dýško” určený pro personál a přilepený na kávovaru je proces.

  • 10.30

    Workshopy — 1. kolo.

    (obě kola jsou identická, abyste měli na výběr dvě možnosti)

    • Workshop:
      Judges calibration and espresso scoring.

      Gwilym Davies

      What are those mystery persons called “judges” actually looking for in barista competitions? Let’s see!

      Bio …

    • Workshop:
      Co není v kalendáři, to se nestane!

      Pavel Minář

      Máte málo času? Nestíháte termíny? Chodíte na schůzky pozdě? Bylo vaše dítě opět poslední v družince, protože vám ujela šalina? Na workshopu vám Pavel ukáže pár jednoduchých fint, jak zkrotit váš kalendář — schůzky, úkoly. Mrkneme se i na to, jak zvládat návyky a předsevzetí. Pokud chcete třeba pravidelně cvičit a nedaří se to, Pavel vás naučí, jak na to. Vezměte si s sebou cokoliv, co používáte na zapisování schůzek — chytrý telefon, notebook s Google Kalendářem, Microsoft Outlookem nebo klidně i papírový diář, ať si můžete vše hned prakticky vyzkoušet.

      Bio …

    • Workshop:
      Cupping — experimentální zpracování kávy.

      Jaroslav Tuček

      Ochutnávka nových způsobů zpracování kávy. Cupping doplňuje Jarkovu přednášku o nových experimentálních zpracováních kávy.

      Bio …

    • Workshop:
      Budování šťastného týmu.

      Jakub Stejskal

      Skvělý zážitek z návštěvy nebo špatná zkušenost? To často záleží na personálu. Jak budovat tým, který bude chtít udělat hostům upřímný zážitek? V rámci workshopu se s vámi Jakub podělí o tipy na to, jak a proč pracovat s personálem a jak nastavovat procesy — manuály, přípravu sezónní nabídky, práce na volnější hodiny, dále tipy na to, jak vyhodnocovat společnou práci a spoustu dalšího. Chtějte od personálu maximum, dávejte personálu maximum.

      Bio …

    • Workshop:
      Cupping — jak voda ovlivňuje chuť kávy.

      Adrián Krišák

      Přineste si s sebou vodu ze své kavárny, abyste mohli porovnat, jak chutná káva připravená právě vaší vodou v porovnání s ostatními. Dále na tomto cuppingu budete mít možnost ochutnat stejnou kávu připravenou několika různými vodami — filtrovanými přes AKVO, dekarbonizér a změkčovač. Teoreticky vám Adrián také vysvětlí, na jakém principu filtrace fungují.

      Bio …

    • Workshop:
      Vizionářský rozstřel.

      Olga Vlachynská

      Jakým leadrem bych chtěl pro svoje lidi být? Poskládání osobní leadership vize na základě zmapování osobních hodnot, silných stránek a představ o tom, kdo to je dobrý leader.

      Bio …

    • Workshop:
      Coffee & Spirits.

      Ondřej Hurtík

      V posledních letech jsou kávové koktejly na vzestupu. Že nevíte jak s nimi začít a nechcete si nechat ujet vlak? V rámci workshopu se dozvíte různé přístupy při vymýšlení kávových drinků a sami si je také vyzkoušíte. A kdo ví, jestli zrovna vy nejste budoucí Coffee in Good Spirits šampion.

      Bio …

  • 11.30

    Přestávka na kávu a brownie.

  • 12.00

    Experimentální zpracování kávy — smysluplná evoluce nebo pouhý módní výstřelek?

    Jaroslav Tuček

    Anaerobní zpracování, prodloužená fermentace, karbonická macerace, ASD … termíny, které poslední dobou vídáme na balení káv, menu kaváren a při soutěžích baristů čím dál častěji. Je hledání extrémně intenzivních a dosud nepoznaných chuťových profilů tou správnou cestou jak posunout svět výběrové kávy kupředu? Nebo se jedná pouze o líbivý marketing a honbu za chuťovou jinakostí ze strany pražíren a přílišnou snahu se zviditelnit a odlišit od konkurence na straně producentů?

    Na příkladech třech známých producentů (Daniela Rodriguez — Bolívie, Graciano Cruz — Panama a Francisco Mena — Kostarika) si ukážeme tři netradiční a kontroverzní postupy zpracování kávy, které boří zažité stereotypy a posouvají naše hranice vnímání chutí. Pro někoho fantasticky komplexní a intenzivní, pro jiné defektní a těžko pitelné. Rozhodně ale unikátní a stojící za věnování naší pozornosti.

  • 13.00

    Oběd

    Výborný oběd připraví Red Piranha Catering. Pochutnají si milovníci masa, vegani, bezlepkáři i bezlaktózoví.

  • 14.30

    Leadership.

    Olga Vlachynská

    Leadership v pojetí Lidí z Baru není vedení. Leadership je vztah. Je to komplexní a náročné umění, na které neexistuje žádný návod. Místy může být vyčerpávající, místy zaslepující. Věříme, že být dobrým leaderem sebe sama je skvělý předpoklad pro vedení dalších lidí. Jedno se zrcadlí v druhém. Místo slepého trénování technik tak raději věnujeme spoustu času sebepoznání a porozumění vnitřnímu světu. Klademe si otázky a odpovědi hledáme uvnitř sebe.

    Víte jaké jsou vaše silné stránky? Zamysleli jste se někdy nad tím, jak vaše hodnoty formují vaše jednání v každodenních situacích i vyhrocených krizích? Vnímáte, co vám říká vaše tělo a jak vás ovlivňují emoce? Jak sami se sebou nakládáte, když se něco nepovede? To jak v projektu Lidi z Baru přemýšlíme nad vzděláváním leaderů a co pro naše lidi na seniorních pozicích děláme vám PsychOlinka prozradí na přednášce!

  • 15.30

    Workshopy — 2. kolo.

    (obě kola jsou identická, abyste měli na výběr dvě možnosti — pro přehled Workshopů se prosím vraťte výš na 1. kolo)

  • 16.30

    Careers in speciality coffee industry.

    Gwilym Davies

    Speciality coffee is still a new industry, there is no obvious career structure and it is difficult to know how to make Specialty coffee a lifelong career. Gwilym will explain how he survived 25 years within Specialty coffee and will give different tactics for people working in coffee to either grow inside this industry or collect skills for another industry so they do not have to learn by the same mistakes he made.

  • 17.30

    Vyhodnocení českého poháru pražíren.

    Součástí je i volná diskuze se zúčastněnými pražiči.